Nedslag i ett Studentombuds vecka!

Tomas_red

Mahskara fick under en vecka följa med Tomas Hedlund, studentombud på fakulteten Lärande och Samhälle (LS), i hans vardag för att få svar på frågan: vad gör du egentligen som studentombud på Studentkåren Malmö?

Namn: Tomas Hedlund
Ålder: 25
Jobb: Studentombud på Studentkåren Malmö
Studier: Ämneslärare Gymnasiet, inriktning Samhällsvetenskap och Religion
Drömjobb: EU-parlamentariker

 

Studentärende
Som studentombud är en av dina huvuduppgifter att hjälpa studenter med de problem som kan uppstå under ens utbildning – här fungerar du som medlare mellan studenterna och Högskolan, och genom att driva ärendena tillsammans med studenterna lyckas de oftast nå bra lösningar! Just denna morgon har Tomas ett möte med en grupp studenter som önskar ett annat upplägg på sin kurs.

Bild_2

Arbetsmarknadsdag på LS
Arbetsmarknadsdagen anordnas tillsammans med studentombudet och fakulteten – Tomas har inte så mycket ansvar under dagen men svänger förbi för att prata med studenter och utställare för att se vad de tycker om dagen.

Bild_3

Koka kaffe
Tomas berättar att han själv inte dricker kaffe och att han aldrig ens hade kokat en kanna innan han började på Kåren. Detta har ändrats drastiskt och han är nu mer en expert på kaffekokande. Kaffet ska bjudas på till fikat under LS Studentråd.

 

Studentråd på LS
Studentrådet är en samling studenter som diskuterar tankar och åsikter om sina studier, kommer på fantastiska idéer – en födelseplats för reellt studentinflytande! Studentrådet är öppet för alla studenter på LS och de möts var tredje vecka. Tomas sprudlar av energi efter mötet och berättar stolt att studentrådet har bestämt sig för att dels kartlägga arbetet med likabehandling på fakulteten, samt att göra en skrivelse där studentrådet kräver fortbildning inom normkritik för alla lärare på fakulteten.

Bild_5

SopplunchBild_4
Nu är vi mitt i vimlet av studenter som har kommit för Kårens uppskattade sopplunch! Tomas hjälper till att servera dagens soppa (pumpasoppa med ingefära och chilli – mums! Och för bara 15kr!), och när det har lugnat ner sig lite slår han sig ner bland några bekanta ansikten och får tid att mingla lite.

 

Skypemöte Bostadsvrålet
Tomas är bostadsansvarig på Kåren, och driver dels Soffprojektet och dels den mer politiska aspekten – behovet av fler plånboksvänliga lägenheter för studenter!

Nu har Tomas skypemöte med LUS (Lunds Universitets Studentkårer) för att se hur de bäst kan driva deras gemensamma frågor under Bostadsvrålet – en mini-festival som uppmärksammar de problem som finns på dagens bostadsmarknad.

 

Möte med Dekan
Tomas berättar att han har ett bra samarbete med fakultetens ledning, inte minst högsta hönset – Dekan Anders Linde Laursen. De ses några gånger per termin och under dessa tillfällen har Tomas möjlighet lyfta utmaningar och problem som studenter upplever, och tillsammans brukar de ha givande diskussioner som leder till olika idéer och potentiella lösningar.

Bild_1

Fullmäktigemöte (FUM)
Fullmäktige är Kårens högst beslutande organ och de ses en torsdagseftermiddag i månaden. Idag beslutar de om allt från att byta ut alla toalettskyltar på Kårhuset till könsneutrala skyltar, till vem som blir ny ideell ledamot i Kårstyrelsen. Höjdpunkten idag är en workshop om hur FUM kan bli mer inkluderande, och hur ledamöterna kan bli mer involverade. Tomas är överlycklig – workshopen blev en succé!

 

Vill du också jobba som studentombud?
Som studentombud jobbar du heltid i Kårstyrelsen tillsammans med tre andra studentombud, ordförande och vice ordförande, samt tre ideella styrelseledamöter. Men, hur gör du? Jo, först kandiderar du till Fullmäktige (typ Kårens Riksdag) i Kårvalet senast 21 februari, för att sen ansöka till positionen som Studentombud – och förhoppningsvis väljer Fullmäktige just dig till att representera studenterna på din fakultet! Klicka här för att kandidera http://val.malmostudenter.se/.